Poate pentru gradinita orice alternativa sau traditional poate fi OK.
Mai departe insa, in ce priveste Waldorf lucrurile se schimba radical. Trebuie discutat la concret pe o anumita unitate de invatamant, nu la general. Exista si scoli Waldorf proaste, in acelasi fel in care exista si scoli traditionale proaste, eticheta Waldorf nu e o garantie, dimpotriva.
La liceul Waldorf din Bucuresti profesorii nu ii invata pe copii de fapt nimic. Din pornire, programa Waldorf (propusa de federatia Waldorf, nu de altcineva) nu este respectata deloc la acest liceu. Nu se face din ea mai nimic, copiii deseneaza intr-una, fara vreun obiectiv precis.
La sport vor face cat de putin posibil, la matematica vor invata diverse siruri ani in sir, fara insa ca asta sa se traduca in rezolvarea unor probleme.
La evaluarea nationala 90% din elevii acetui liceu au avut note sub 4 doi ani la rand, iar rezultatele la Bac sunt chiar slabe, daca judecam dupa note si dupa procent.
Parintii care vin la Liceul Waldorf din Bucuresti habar nu au decaracteristicile alternativel, vin aici doar pentru ca le e frica de sistemul traditional. Profesorii nu informeaza niciodata despre ceea ce au de gand sa predea, ceea cea avand in vedere lipsa manualelor, va face aproape imposibil de urmarit de catre parinti ce invata copiii.
Probelma principala a Liceului Waldorf din Bucuresti nu este ca e … Waldorf, ci ca de fapt nu aplica nici un fel de pedagogie, nici Waldorf nici traditionala, nimic. Profesorii pur si simplu supravegheaza elevi
Nici inspectoratul nu verifica decat superficial ceea ce se intimpla in acest liceu. Rezultatul combinateiei necunoasterea parintilor + lipsa de control este lipsa oricarei invatari in scoala.
Liceul Waldorf din Bucuresti este pur si simplu slab, cu cadre didactice slab pregatite si de un dezinteres major. Acestia isi ascund cu maxima prudenta lipsa de calificare, lipsa web-site-ului acestui liceu nefiind intamplatoare.